1. Chromatography is a physical method that is used to separate and analyse __________.

a) Complex mixtures 

b) Simple mixtures

c) Viscous mixtures

d) Metals


Answer: a



2. In chromatography, if a solute does not separate and remains on the start line _______.

a) The solute is insoluble in the solvent

b) The solute is soluble in the solvent

c) The solvent is insoluble in the solute

d) The solvent is soluble in the solute


Answer: a



3. In which type of chromatography, the stationary phase held in a narrow tube and the mobile phase is forced through it under pressure?

a) Paper chromatography 

b) Liquid chromatography 

c) Column chromatography

d) Gas chromatography


Answer: c



4. The compound eluted last and retained more in Normal and Reversed phase are _____.

a) Polar and Non-polar

b) Non- polar and Polar

c) Both are in Polar

d) Both are in Non- polar

e) None of the above


Answer: a



5. Liquid chromatography can be performed in which of the following ways?

a) Only on plane surfaces 

b) Only in columns

c) Either in columns or on plane surfaces

d) Neither in columns nor on plane surfaces


Answer: c



6. Gas chromatography can be performed in which of the following ways?

a) Only in columns

b) Only on plane surfaces

c) Either in columns or on plane surfaces

d) Neither in columns nor on plane surfaces


Answer: a



7. In paper chromatography, the MOST soluble solute ______.

a) Does not move from the start point

b) Stays closest to the start point

c) Travels furthest away from the start point

d) Can be found in the middle of the chromatogram


Answer: c



8. In chromatography, the stationary phase can be ___________ supported on a solid.

a) Liquid or gas 

b) Solid or liquid

c) Solid only

d) Liquid only


Answer: b



9. In chromatography, which of the following can the mobile phase be made of?

a) Solid or liquid

b) Liquid or gas

c) Gas only

d) Liquid only


Answer: b



10. Which of the following types of chromatography involves the separation of substances in a mixture over a 0.2mm thick layer of an adsorbent?

a) Gas liquid

b) Column

c) Paper 

d) Thin layer


Answer: d



11. Which type of Chromatography is used to purify volatile substances?

a) HPLC

b) TLC

c) GC


Answer: c



12. In Thin layer chromatography, the stationary phase is made of _________ and the mobile phase is made of _________.


a) Liquid, gas 

b) Liquid, liquid

c) Solid, liquid

d) Solid, gas


Answer: c



13. TLC is generally used as a qualitative analytical technique for ___________.

a) Determining the number of components in a mixture

b) Checking the purity of a compound

c) Following the course of a reaction

d) All of the above

e) None


Answer: d



14. In Gas-liquid phase chromatography, the stationary phase is composed of _________ and the mobile phase is made of _________

a) Solid, liquid

b) Liquid, liquid

c) Liquid, gas

d) Solid, gas


Answer: c



15. Chromatography separate the mixture of dyes on the basis of their _____________.

a) Density

b) Solubility

c) Gravity

d) Boiling point


Answer: d



16. Absorption in chromatography is a process of _______.

a) Partitioning

b) Attenuation

c) Bulk phenomenon

d) Surface property

e) None of the above


Answer: a



17. The form of end product of silica gel after polymerization used in HPLC packing material _____.

a) Hydrogel

b) Aquagel

c) Xerogel

d) Aerogel

e) None


Answer: c



18. Response time, is the time required for the detector to attain a percent of the final response signal (98%). Too slow a response time leads to ______.

a) Peak broadening

b) Peak tailing

c) Peak distortion

d) Peak doubling

e) None


Answer: c



19. Which of the following techniques is least useful for structural determination of small organics?

a) UV spectroscopy

b) NMR

c) GC-MS

d) FT-IR

e) Mass


Answer: a



20. Peak broadening is greatly contributed by ______.

a) Column fitting

b) Mobile phase flow rate/ viscosity

c) Stagnant mobile phase in column

d) Detector sensitiveness

e) Stationary phase nature


Answer: c



21. Activity coefficient of an ideal solution is _____.

a) >1.0

b) =0

c) =1.0

d) None


Answer: c



22. In GC, retention depends upon the _______.

a) Vapour pressure and polarity of the solute

b) Size and charge of the solute

c) The method of sample introduction

d) The type of detector used

e) Type of column used


Answer: a



23. Back diffusion occurs mostly in

a) SEC

b) Gas chromatography

c) HPLC

d) HPTLC

e) TIC


Answer: b



24. In general the lamp used in variable wavelength detector for UV in HPLC _______.

a) Deuterium

b) Tungsten

c) Carbon arc

d) Xenon

e) Any one of the above


Answer: a



25. Prevention of back flow during pump reciprocation is done by ______.

a) Adapter

b) Back diffusion

c) Check valve

d) Degassing

e) Either of the above


Answer: c



Read also:

Tags in: Chromatography quiz with answers, Types of chromatography quiz, Chromatography Quiz KS3, Paper chromatography quiz, Thin layer chromatography Quiz, Column chromatography Quiz, Chromatography quiz PDF, Chromatography Quizlet.