1. If a vitamin solution contains 0.5 mg of fluoride ion in each milliliter, then how many milligrams of fluoride ion would be provided by a dropper that delivers 0.6 mL?

(A) 0.30 mg

(B) 0.10 mg

(C) 1.00 mg

(D) 0.83 mg


2. How many chloramphenicol capsules, each containing 250 mg, are needed to provide 25 mg/kg/d for 7 days for a person weighing 200 lb?

(A) 90 capsules

(B) 64 capsules

(C) 13 capsules

(D) 25 capsules


3. If 3.17 kg of a drug is used to make 50000 tablets, how many milligrams will 30 tablets contain?

(A) 1.9 mg

(B) 1900 mg

(C) 0.0019 mg

(D) 3.2 mg


4. A capsule contains ⅛ gr of ephedrine sulfate, ¼ gr of theophylline, and ¹⁄16 gr of phenobarbital. What is the total mass of the active ingredients in milligrams?

(A) 20 mg

(B) 8 mg

(C) 28 mg

(D) 4 mg


5. If 1 fluid ounce of a cough syrup contains 10 gr of sodium citrate, how many milligrams are contained in 10 mL?

(A) 650 mg

(B) 65 mg

(C) 217 mg

(D) 20 mg


6. How many capsules, each containing ¼ gr of phenobarbital, can be manufactured if a bottle containing 2 avoirdupois ounces of phenobarbital is available?

(A) 771 capsules

(B) 350 capsules

(C) 3500 capsules

(D) 1250 capsules


7. Using the formula for calamine lotion, determine the amount of calamine (in grams) necessary to prepare 240 mL of lotion.

calamine 80 g

zinc oxide 80 g

glycerin 20 mL

bentonite magma 250 mL

calcium hydroxide sufficient quantity to

topical solution make 1000 mL


(A) 19.2 g

(B) 140.0 g

(C) 100.0 g

(D) 24.0 g


8. From the following formula, calculate the amount of white wax required to make 1 lb of cold cream. Determine the mass in grams.

cetyl esters wax 12.5 parts

white wax 12.0 parts

mineral oil 56.0 parts

sodium borate 0.5 parts

purified water 19.0 parts


(A) 56.75 g

(B) 254.24 g

(C) 54.48 g

(D) 86.26 g


9. How many grams of aspirin should be used to prepare 1.255 kg of the powder?

Aspirin 6 parts

phenacetin 3 parts

caffeine 1 part


(A) 125 g

(B) 750 g

(C) 175 g

(D) 360 g


10. A solution contains 1.25 mg of a drug per milliliter. At what rate should the solution be infused (drops per minute) if the drug is to be administered at a rate of 80 mg/hr? (1 mL = 30 drops)

(A) 64.00 drops/min

(B) 1.06 drops/min

(C) 32.00 drops/min

(D) 20.00 drops/min


11. The recommended maintenance dose of aminophylline for children is 1.0 mg/kg/hr by injection. If 10 mL of a 25-mg/mL solution of aminophylline is added to a 100-mL bottle of 5% dextrose, what should be the rate of delivery in mL/hr for a 40-lb child?

(A) 2.30 mL/hr

(B) 8.00 mL/hr

(C) 18.90 mL/hr

(D) 18.20 mL/hr


12. For children, streptomycin is to be administered at a dose of 30 mg/kg of body weight daily in divided doses every 6 to 12 hrs. The dry powder is dissolved by adding water for injection, in an amount to yield the desired concentration as indicated in the following table (for a 1-g vial). 

Approximate Concentration 

(mg/mL) - Volume (mL)

200  -  4.2

250  -  3.2

400  -  1.8

Reconstituting at the lowest possible concentration, what volume (in mL) would be withdrawn to obtain a day’s dose for a 50-lb child?

(A) 3.40 mL

(B) 22.73 mL

(C) 2.50 mL

(D) 2.27 mL


13. The atropine sulfate is available only in the form of 1/150 gr tablets. How many atropine sulfate tablets would you use to compound the following prescription?

atropine sulfate 1/200 gr

codeine phosphate ¼ gr

aspirin 5 gr

d.t.d. #24 capsules

Sig: 1 capsule p.r.n.


(A) 3 tablets

(B) 6 tablets

(C) 12 tablets

(D) 18 tablets


14. In 25.0 mL of a solution for injection, there are 4.00 mg of the drug. If the dose to be administered to a patient is 200 g, what quantity (in mL) of this solution should be used?

(A) 1.25 mL

(B) 125.00 mL

(C) 12.00 mL

(D) None of the above


15. How many milligrams of papaverine will the patient receive each day?

Rx

papaverine hcl 1.0 g

aqua 30.0 mL

syrup tolu, q.s. a.d. 90.0 mL

Sig: 1 teaspoon t.i.d.


(A) 56.0 mg

(B) 5.6 mg

(C) 166.0 mg

(D) 2.5 mg


16. Considering the following formula, how many grams of sodium bromide should be used in filling this prescription?

Rx

sodium bromide 1.2 g

syrup tolu 2.0 mL

syrup wild cherry, q.s. a.d. 5.0 mL

d.t.d. #24


(A) 1.2 g

(B) 1200.0 g

(C) 28.8 g

(D) 220.0 g


17. How many milliliters of a 7.5% stock solution of KMnO4 should be used to obtain the KMnO needed?

KMnO4, q.s.

Distilled water, a.d. 1000 mL

Sig: 2 teaspoons diluted to 500 mL yield a 1:5000 solution


(A) 267.0 mL

(B) 133.0 mL

(C) 26.7 mL

(D) 13.3 mL


18. The formula for Ringer’s solution follows. How much sodium chloride is needed to make 120 mL?

Rx

sodium chloride 8.60 g

potassium chloride 0.30 g

calcium chloride 0.33 g

water for injection, q.s. a.d. 1000 mL


(A) 120.00 g

(B) 1.03 g

(C) 0.12 g

(D) 103.00 g


19. How many grams of talc should be added to 1 lb of a powder containing 20 g of zinc undecylenate per 100 g to reduce the concentration of zinc undecylenate to 3%?

(A) 3026.7 g

(B) 2572.7 g

(C) 17.0 g

(D) 257.0 g


20. How many milliliters of a 0.9% aqueous solution can be made from 20.0 g of sodium chloride?

(A) 2222 mL

(B) 100 mL

(C) 222 mL

(D) 122 mL


21. The blood of a reckless driver contains 0.1% alcohol. Express the concentration of alcohol in parts per million.

(A) 100 ppm

(B) 1000 ppm

(C) 1 ppm

(D) 250 ppm


22. Syrup is an 85% w/v solution of sucrose in water. It has a density of 1.313 g/mL. How many milliliters of water should be used to make 125 mL of syrup?

(A) 106.25 mL

(B) 164.10 mL

(C) 57.90 mL

(D) 25.00 mL


23. How many grams of benzethonium chloride should be used in preparing 5 gal of a 0.025% w/v solution?

(A) 189.25 g

(B) 18.90 g

(C) 4.73 g

(D) 35.00 g


24. How many grams of menthol should be used to prepare this prescription?

Rx

menthol 0.8%

alcohol, q.s. a.d. 60.0 mL

(A) 0.48 g

(B) 0.80 g

(C) 4.80 g

(D) 1.48 g


25. How many milliliters of a 1:1500 solution can be made by dissolving 4.8 g of cetylpyridinium chloride in water?

(A) 7200.0 mL

(B) 7.2 mL

(C) 48.0 mL

(D) 4.8 mL


26. The manufacturer specifies that one Domeboro tablet dissolved in 1 pint of water makes a modified Burow’s solution approximately equivalent to a 1:40 dilution. How many tablets should be used in preparing ½ gal of a 1:10 dilution?

(A) 16 tablets

(B) 189 tablets

(C) 12 tablets

(D) 45 tablets


27. How many milliosmoles of calcium chloride (CaCl2∙2H2O - mol wt = 147) are represented in 147 mL of a 10% w/v calcium chloride solution?

(A) 100 mOsmol

(B) 200 mOsmol

(C) 300 mOsmol

(D) 3 mOsmol


28. How many grams of boric acid should be used in compounding the following prescription?

Phenacaine HCl 1.0% (NaCl eq = 0.17)

Chlorobutanol 0.5% (NaCl eq = 0.18)

Boric acid, q.s. (NaCl eq = 0.52)

Purified H2O, a.d. 30 mL

Make isotonic solution

Sig: 1 drop in each eye


(A) 0.37 g

(B) 0.74 g

(C) 0.27 g

(D) 0.47 g


29. A pharmacist prepares 1 gal of KCl solution by mixing 565 g of KCl (valence = 1) in an appropriate vehicle. How many milliequivalents of K+ are in 15 mL of this solution? (atomic weights: K = 39; Cl = 35.5)

(A) 7.5 mEq

(B) 10.0 mEq

(C) 20.0 mEq

(D) 30.0 mEq

(E) 40.0 mEq


30. A vancomycin solution containing 1000 mg of vancomycin hydrochloride diluted to 250 mL with D5W is to be infused at a constant rate with an infusion pump in 2 hrs. What is the rate of drug administration?

(A) 2.08 mg/min

(B) 8.33 mg/min

(C) 4.17 mg/min

(D) 16.70 mg/min

(E) 5.21 mg/min


Right Answer:

1. A, 2. B, 3. B, 4. C, 5. C, 6. C, 7. A, 8. C, 9. B, 10. C, 11. B, 12. A, 13. D, 14. A, 15. C, 16. C, 17. B, 18. B, 19. B, 20. A, 21. B, 22. C, 23. C, 24. A, 25. A, 26. A, 27. C, 28. A, 29. D, 30. B.


Related


Tags in: Pharma MCQ, Pharmaceutical Calculation, Comprehensive Pharmacy Review for NAPLEX, Prescription compound, PPSC, DHA, DGDA exam.